Klooster

Gym

Ik vind al een poos dat mijn nonnekes gezonder zouden moeten leven. Daarom (én omdat ik graag kook én omdat ik ze zo graag verwen, maar dat is mijn geheimpje) bemoei ik me al een poos flink met de maaltijden hier. Ze weten niet wat hen overkomt zo nu en dan. Dat ik soms hun hulp inroep en dat we ondertussen niet meer in de superongezellige eetzaal maar in de knusse keuken eten, helpt reuze mee. Super om te zien hoe ze zich nu verheugen op aan tafel gaan en inmiddels zelfs nieuwsgierig zijn naar mijn ‘moderne gedoe’. Maar ik dwaal af …

De dames hier leiden een zittend leven. Ze studeren, bidden, zingen, lezen en schrijven. Goed voor het koppie, maar de rest …Ik vind dus dat ze ook een beetje moeten bewegen.
Na zorgvuldig geplande speldenprikjes (“Met wat meer beweging zou je echt beter uit je stoel kunnen komen, Sœur Maria”) en terloopse opmerkingen (“Ik dacht altijd dat je met reuma juist moest oefenen, Sœur Pauline”) vond ik de tijd rijp voor een nieuwe stap.

Ik heb de tafels en stoelen vanuit de ongebruikte refter naar een lege ruimte achterin het klooster gesjouwd (Ja, ík krijg mijn beweging wel!), heb de ramen open gegooid, de vloer gedweild en voor zover het weer het toeliet een paar overtollige dekens te luchten gehangen en daarna op regelmatige afstand keurig opgevouwen neergelegd. Mijn gelukkig ruim bemeten laptop kreeg een plekje op een wat hoger kastje langs de korte wand. Ik zette ‘uitzending gemist’ vast in de startblokken.

Vanmorgen heb ik de dames uitgenodigd hun kap af te doen en habijt over de stoel te leggen en mij in hun onderkleed te te volgen naar de refter. Ondanks het feit dat ze geen idee hadden van de betekenis van mijn op samenzweerderige toon uitgesproken ‘Nederland in beweging’ gingen ze mee.

Er zitten nu 11 uitgeputte, giechelende schattebouten in de keuken. Ze hebben het zo warm dat ze even wachten met zich weer aankleden.

De ‘gymjuf’ maakt alvast een lekkere salade.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s