Fleur de Fenne·Klooster

Ernestine

13413573_1613104762333602_1555701833353036685_n

Wanneer ze precies geboren is, wist ze niet, maar het moet zo’n honderd jaar geleden zijn. Het vaderland van haar ouders was betrokken in een gruwelijke strijd toen ze besloten om in een verre kolonie het Katholicisme te gaan verkondigen.

Oorlogskind Ernestine, vernoemd naar haar oom, die volgens haar iets zondags – of zei ze nu echt iets zondigs? – in pauselijk Rome deed, had bij terugkeer in Wallonië geen geboortebewijs.
Het bisdom maakte er geen punt van. Ernestine deed niet onder voor haar hoogbegaafde en uiterst bevlogen vader en was van harte welkom in het klooster dat studie en (zelf-)ontplooiing tot doel had. Ze trad in, handhaafde haar naam en is er nooit meer weg gegaan.
Ernestine had in Afrika zo veel vrouwen geslachtofferd zien worden, dat ze, onder invloed van haar zachtaardige moeder, besloot psychiatrie te gaan studeren. Eenmaal afgestudeerd werd het klooster op haar initiatief een opvanghuis voor misbruikte en/of mishandelde vrouwen. Ik ben de laatste in de lange, lange rij.

Sœur Ernestine, de kleine zuster met de scherpe tong en het hart van goud, is vanavond heel dicht bij ons rustig ingeslapen.
Verdrietig maar intens dankbaar weet ik dat ze voor altijd in mijn hart zal wonen.

3 gedachten over “Ernestine

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s